Válasszon!

 

Aktuális rovatok

Az M1 autópályát Esztergommal összekötő R11 jelű gyorsforgalmi úttal kapcsolatos hírek, információk. Érvek és ellenérvek, elsősorban Tinnye szempontjából.

A 2016. október 13-án a tinnyei Petőfi Sándor utcában teljes szélességében beszakadt az aszfalt. A rovatban az ezzel kapcsolatos fejleményeket követhetik nyomon.Állandó rovataink

A rovat lehetőséget ad a lakosságot érintő helyi ügyek és problémák tárgyalására, amelyre az elmúlt évek történései bőségesen adtak okot. Korábban a szennyvíz elvezetési szolgáltatással, a csapadékvíz elvezetéssel, egyes utcák aszfaltozásával, a tömegközlekedéssel, a gyakori áramszünetekkel és egyéb ügyekkel kapcsolatban témák bőséges tárháza borzolta a helyiek kedélyeit, és ezek közül néhány még ma is számos olvasó érdeklődésére tarthat számot.

Ebben a rovatban kapnak helyet például – a tavalyi év óta talán már egyfajta újkori hagyománynak tekinthető – augusztusi, monumentális homokszobor alkotásokról szóló beszámolók is. Ezek jellegzetes látnivalói kis falunknak, és távolról is képesek idevonzani a látogatókat.

Minden hónapban interjút készítünk egy-egy, a faluban közismert (de talán nem eléggé jól ismert) személlyel, bemutatjuk őt a helyieknek, az olvasóknak. Az interjú során jobban megismerhetjük őket, közelebb kerülhetnek hozzánk, egyszerű tinnyei lakosokhoz.

Itt a falu első számú vezetőire (polgármester, alpolgármester, képviselők és a jegyző) és a falu kulturális életét meghatározó közismert művészekre, híres emberekre gondolunk, de -nem utolsó sorban- olyan tinnyeiekre és nem tinnyeiekre is, akik létükkel, tevékenységükkel élhetőbbé tették (teszik) Tinnyét, és – legyenek akár oly egyszerű emberek, mint mi –, mindannyian szeretnénk őket jobban megismerni. Földijeink, és mindnyájunkat örömmel tölt el, hogy köztünk élnek, értünk tevékenykednek, és nélkülük Tinnye egész biztosan nem lenne olyan, mint most.

Tinnye intézményeinek vezetőivel készített bemutató interjúk során egyúttal az általuk irányított intézményekbe is bepillantást nyerhetünk.

Hisszük, hogy minden hivatalos eseményről célszerű és kötelességünk is tájékoztatni az itt lakókat. A rovat beszámol a helyi közéleti eseményekről, tudósít minden jelentős önkormányzati rendezvényről. Tájékoztatást ad a község fejlesztése érdekében tervezett és megvalósított felújításokról, beruházásokról. Informál a meghozott képviselő testületi döntésekről, határozatokról és rendeletekről, megpróbál közreműködni azok megértetésében. Információt szolgáltat a hivatal munkájával, a különböző ügyek intézésével kapcsolatos eljárási rendről. Az ebben a rovatban megjelenő írások az Önkormányzattal, a képviselő-testülettel (polgármesterrel, képviselőkkel, bizottságokkal), és a helyi jegyzővel kapcsolatos híreket, információkat, háttérinformációkat, tartalmazzák.

Tinnye nagyon élhető, kedves hely, remek közösséggel, káprázatos természeti környezetben. Egész évben programok és rendezvények nyújtanak szórakozási lehetőséget, élményekkel teli időtöltést. Számos könnyű- és klasszikus zenei program, színházi- és bábelőadás, sportrendezvény zajlik községünkben.

Fontosnak tartjuk, hogy a jelentős programokról és rendezvényekről kellő időben minden érdeklődő tudomást szerezzen, ne az információ hiánya miatt maradjon le véletlenül egy őt érdeklő eseményről. Emellett, lehetőség szerint beszámolókkal utólag is szeretnénk hírt adni a jelentősebb eseményekről, programokról, azok fogadtatásáról.

A rovat Tinnye polgárai számára nyújt a faluval kapcsolatos információkat, híreket, programlehetőséget és szórakoztató tartalmat. Lehetőséget kívánunk biztosítani az oktatási, nevelési intézmények (óvoda, iskola) életének és a gyermekek által elért eredmények bemutatására is. Szintén itt kapnak helyet a Kossuth Lajos Művelődési Ház és a helyi könyvtár hírei is.

Néhány kisebb rejtvény, egy-két (ízléses) vicc viszonylag kevés helyet foglal, de jelentősen fel tudja dobni az olvasó kedvét. A keresztrejtvényeket sokan szeretik, különösen, ha a megoldás helyi vonatkozású.

A fiatalokat is szeretnénk megszólítani, ezért – tekintve, hogy manapság nagyon népszerűek – az okostelefonok használatával kapcsolatos praktikus tanácsok ismertetését és egy-egy hasznos program rövid bemutatását tervezzük.

Tinnyét csodálatos természeti és épített környezet veszi körül, Tinnye tájkultúrája páratlan szépségeket rejt. A Mediterrán völgy, a Királyvölgy, a falu határában ered a Békás patak, a Garancsi tó; ezek mindegyike csodálatos természeti környezet. A Garancsi tótól elválaszthatatlan Üvegtigris – már szinte kegyhellyé vált – büfé kocsiját gyakran látogatják a filmrajongók.

Az Aynard lovagok várának maradványai és a tágabb környezetünk itt, a Zsámbéki medence és a Pilis szomszédságában, számos kirándulás és túra célpontja lehet. Színes érdekesség, ugyanakkor hasznos természetvédő esemény a tavasszal szokásos békamentés a Garancsi tó melletti főúton. A rovat lehetőséget ad ezen természeti csodák bemutatására és a kirándulásokra ösztönző írásoknak közösség szervező ereje lehet.

A rovat a községünkben működő hitközségek, gyülekezetek híreiről, programjairól tájékoztat. Bemutatja a templomokat, és a hitközségek által működtetett egyéb intézményeket, karitatív programokat.

A rovathoz a tinnyei református lelkipásztor, Csoma Áron, valamint a Tinnyei Római Katolikus Egyházközség részéről Harkai Gábor Atya ad számunkra információkat.

Az világhálón számos „népi praktika” fellelhető, amelyeknek egy része alaptalan, inkább csak babona és mindössze a „placebo hatás” miatt van hasznuk. Bár nyilván már ez is eredmény, de ebben a rovatban érdemi hatású módszerekkel és népi gyógyászati praktikákkal ismertetjük meg az olvasókat. Itt kapnak helyet az egészséges életmódra neveléssel, a betegségek megelőzésével és a népbetegségnek számító problémák (a szív- és érrendszeri betegségek, allergiás megbetegedések, függőségek, stb.) kezelésével kapcsolatos írások is.

A rovathoz szükséges információkat és anyagokat kizárólag autentikus forrásból fogadjuk be.

A helyi civil szervezetek, egyesületek hírei és információi mellett a kisebbségi, nemzetiségi híreknek is ebben a rovatban szeretnénk helyt adni. Itt találhatják például az önszerveződő civil csoportok, pl. a nyugdíjas klub eseményeit és híreit is.

A rovat segítségével szeretnénk bemutatni a helyi szokásokat, hagyományokat, helytörténeti érdekességeket. Terveink szerint forrásanyagként felhasználnánk Kiss Ákos: Tinnye Története című munkáját, de sok hasznos és érdekes információt kapunk Tóth Eszti nénitől és a helyben lakó idősek elbeszélései alapján is.

A rovatban kapnak helyet a településünkön elérhető és a regionális sportolási lehetőségeket biztosító szervezetek (pl. a Tinnyei községi Futball Club, a BH Club Fitness, a Tinnyei Teniszklub és a Pilisi Lovaskert, stb.) hírei, közösségszervező eseményei.

A helyi körzeti megbízottól származó információkat, ill. a köz- és közlekedési biztonságot érintő témákat jelenítjük meg ebben a rovatban. A helyi vonatkozású, közbiztonsággal kapcsolatos hírekről, eseményekről, balesetekről és bűncselekményekről szóló beszámolók közlése mellett a prevencióra és a közlekedés biztonságára is szeretnénk kellő hangsúllyal felhívni az olvasók figyelmét.

A legkisebbeknek rövid, kedves meséket, elsősorban népmeséket tervezünk közölni, barátságos grafikával, illusztrációval kiegészítve. Apróbb rejtvényekre és fejtörőkre is számíthatnak a kicsik.

Ez az „Érdekességek a világból” vagy más néven a „Színes hírek” kategória. Ezek rövid, de érdeklődésre számot tartó – akár valamely egyéb cikkünkhöz kapcsolódó – hírek, információk.

A sajtótörvény (2010. CLXXXV. törvény) meghatározza a közérdekű információk körét, és részletesen szabályozza a megjelenés körülményeit. A nyomtatott és a tinnye.info online újságban ennek megfelelően biztosítunk lehetőséget a közérdekű információk megjelenésére.

Az olvasói leveleket, véleményeket is közölni kívánjuk, erre ösztönözni is szeretnénk olvasóinkat. Amennyiben a megfogalmazott véleményben harmadik személy is érintett, akkor annak reakcióját is közöljük, amennyiben élni kíván a reagálás lehetőségével.

Ajánljuk Facebook oldalunkat is, ott is várjuk reakcióikat, kultúrált hangvételű véleményüket.