A tinnyei útbeszakadás végleges helyreállítása

a Petőfi Sándor utcában

A tavalyi ideiglenes javításkor ígért határidő (2017. május 15.) után egy héttel még nem láttuk a tavaly ősszel beomlott Petőfi Sándor utcai útszakasz végleges helyreállításának jeleit. A Magyar Közút Nonprofit Zrt-t kérdeztük.

A május 15-i határidő lejárt, de a végleges helyreállítás még nem történt meg. Mikor számíthatnak a tinnyeiek az út végleges helyreállítására és az ideiglenesen életbe léptetett korlátozó intézkedések visszavonására?
("30 km/h sebességkorlátozás", "tehergépkocsival behajtani tilos" és "egyenetlen úttest": KRESZ 30., 44. és 76. ábrák)

Magyar Közút: „Tájékoztatjuk, hogy az érintett szervezetekkel az egyeztetések miatt a végleges helyreállítás 2017. május 30-31-i napokon kerül befejezésre. A helyreállítás során 9+5 cm aszfaltot – kötőréteget és kopóréteget – terítenek el a szakemberek az érintett szakaszon. Ezt követően az ideiglenesen kihelyezett korlátozó táblák bevonásra kerülnek.


2016 októberében teljes szélességében beszakadt a Petőfi Sándor utca útburkolata
(fotó: Ladányi Péter)

Mi okozta az út beszakadását?
(a műszaki mérések és vizsgálatok, ill. a hivatalos szakvélemények alapján)

Magyar Közút: „Az útbeszakadást valószínűsíthetően egy lakossági vízbekötés elzáró szerkezet meghibásodása okozta. A beszakadást követően elvégzett kamerás vizsgálat pedig rámutatott arra is, hogy a beszakadás környezetében az utcai szennyvíz gerincvezeték sem működött rendeltetésszerűen. A geotechnikai szakvélemény alapján, az út alatti nagyobb szemcsés erekben található víz hatására a talajréteg elvesztette állékonyságát, így az üregessé vált, laza és fellazult lett.

Szükséges-e valamilyen műszaki intézkedés (útkezelő, önkormányzat stb. részéről) annak érdekében, hogy a jövőben ne történjen hasonló eset?

Magyar Közút: „A javasolt és a szükséges feltárás, valamint ezt követően a talajcsere megtörtént. A vezetékhibát a DMRV Zrt. kijavította, a sérült vezetéket cserélte, a burkolat végleges helyreállítása pedig a napokban megtörténik. Jelenleg a helyreállítást követően nincs szükség egyéb beavatkozásra, azonban a régi vezetékekből és a hozzájuk kapcsolódó elemek elöregedéséből adódó meghibásodást sajnos nem lehet előre prognosztizálni.”

 

Eközben az önkormányzat honlapján is megjelent a helyreállítás befejezésével kapcsolatos tájékoztatás, mely szerint a munkálatok idejére a Petőfi Sándor utca érintett szakaszát a forgalom elől átmenetileg ismét lezárják. A forgalmat ideiglenesen 2017. május 31-től 2017. június 1-ig az Ady Endre és Honfoglalás utca irányába terelik.


Tavaly november közepén még így nézett ki a Petőfi Sándor utca (fotó: Ladányi Péter)