Megújul a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház

A 2016. december 7-én megtartott falugyűlésen Krix Lajos polgármester beszámolójában már hallhattuk, hogy a tinnyei Kossuth Lajos Művelődési Ház felújítására és átépítésére tavaly megszületett egy építészeti terv, amelyre azóta a község a jogerős építési engedélyt is megkapta.


A tervek elkészítését végző generáltervező cég vezetője Hohl Tibor, az építész tervező Callmeyer László volt.

Építészeti tervek

A meglevő, ma is használatban lévő művelődési ház eredetileg elsősorban mozinak épült. Feltehetően ezért nem volt zavaró annak idején, hogy a fő funkciót betöltő nagyterem természetes megvilágítása igen csekély az udvari ajtók feletti kis ablakokon keresztül, a benapozásról nem is beszélve.

Mivel műszakilag az idők során meglehetősen elhasználódott az épület (a fafödém helyenként veszélyes állapotba került), az építészeti tervek a tervezett felújítás során a nagyterem fényviszonyainak javítását is célul tűzték ki. Ezt mindenképpen meg kell tenni, mivel a mai használat nem csak az estékre vonatkozik, hanem a nappali programok is mindennapossá váltak.


A jelenlegi homlokzat


A tervezett homlokzat

A tervezők a lehetőségek kialakításánál figyelembe vették azt az elvárást, hogy az épület tömege, összképe, hangulata a korszerűsítés során ne változzon meg. A hőszigetelési követelmények megvalósítása során keletkező csekély szélességi- és magasságnövekedés lehetővé teszi, hogy a nagyterem a tetőn keresztüli felülvilágítókkal mind a keleti, mind a déli oldalon természetes fényt kapjon.

Földszint

A meglevő tömegen belül a nagyterem mellett új funkciók is helyet kapnak majd. A dupla belmagasságú előcsarnoktól jobbra kerülnek a mosdók, valamint egy iroda, ill. fogadó szoba. Bal oldali irányban, a lépcső alatt, egy büfé kerül kiépítésre, amely az előcsarnok és a hátsótraktusban elhelyezkedő kávézó felé tud kiszolgálni. A kávézón keresztülhaladva egy nagyobb méretű klubhelyiség épül. Ez széles ajtajaival összenyitható mind az előcsarnokkal, mind a nagyteremmel, a jövőbeni rendezvények változatos igényeinek kielégítése érdekében. A klubszobához teakonyha is csatlakozik.

A nagyterem melletti meglévő bővítmény hátsó része színészöltöző marad külön bejárattal és egy új, zuhanyzóval is ellátott mellékhelyiséggel.

A nagyterem kerti kijáratai, amelyek egyúttal menekülőajtók, egy szélesen kiugró eresz alá nyílnak, ahol a szünetekben levegőzni, esetleg dohányozni is lehet.


A művelődési ház tetőterének terve


A művelődési ház földszintjének terve

Emelet (tetőtér)

Az újjáépített fedélszék alatt további tetőtéri helyiségek kapnak helyet, ezek egy középfolyosóról nyílnak, amelynek természetes fényt ad az előcsarnok dél felé néző dupla légtere. Ehhez a légtérhez kapcsolódik egy galéria ülőbútorokkal. Mód nyílik négy kisebb iroda elhelyezésére, valamint egy nagyobb, tükörrel ellátott többfunkciós helyiség kialakítására két öltözőfülkével és mellékhelyiséggel.

Az épület gépészeti helyisége is a leendő tetőtérbe kerül.

Kivitelezés, megvalósítás

A jogerős építési engedély megvan, már „csak” a kivitelezés van hátra. Persze, ehhez még sok előkészítő és szervező munkára, valamint jelentős anyagi forrásra lesz szükség. Kérdésünkre Krix Lajos polgármester elmondta, hogy a tervek és az engedély birtokában egy – szükséges anyagi forrást biztosító – pályázat segítségével azonnal elindíthatók lesznek a szükséges munkálatok.