A folyadékpótlás

fontossága

A Föld és összes élőlénye nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Az emberi test esetében ez:
– gyermekeknél: kb. 70%,
– felnőtt nők esetében: kb. 50%,
– felnőtt férfiaknál: kb. 60%


A víz szerepe

Szerepe az emberi testben, igen sok fajta. A teljesség igénye nélkül teszek itt említést néhány fontos momentumról. A vér, amely szállít, közvetít cukrot, fehérjét zsírt, oxigént és még sok minden mást, teljesen bejárja az egész testet. A nyirok, amely az immunrendszer (a szervezet védekező rendszere) anyagait tartalmazza. Emésztő enzimek, hormonok megannyi folyékony állagú alkotó eleme testünknek. Amikor folyadékról beszélünk, az nem csupán a víz, hanem a benne oldott ásványi anyagok összessége is. Amelyek nélkül nem lenne egyensúlyban szervezetünk.

Milyen módon veszítjük testünk folyadékjait?

Az emberi szervezet egészséges folyamatai által: párologtatás, amely jelentősen növekszik hőség esetén és csap át jól látható izzadásba. Vizelet, széklet, könny.

Betegség esetén: hasmenés, hányás, vérzés, láz, égés nagyobb testfelszínen, láz.


Folyadékigény

Az ember folyadékigénye napi, 1,5–2,0 liter folyadék, amelynek bevitele víz vagy szénsavmentes ásványvíz formájában a legajánlottabb. Csak kis mennyisségben igyunk – és nem napi rendszerességgel – üdítőket, édes leveket. A kávé, tea maga is vízhajtó hatású.

Ezt a mennyiséget növelni kell nagyfokú folyadékvesztés esetén.

Kiszáradás

A nagy mennyiségű folyadékvesztés és az elégtelen folyadékbevitel esetében kiszáradás tünetei léphetnek fel, amelyek a következők lehetnek: szédülés, izomgyengeség, szapora légzés, remegés, szapora szívverés érzete, általános nagyfokú gyengeség, ájulás. Amennyiben ilyen tüneteket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!


Hogyan és mivel pótoljunk?

Izzadás, hasmenés, hányás, hőség, láz esetén otthonunkban is jól kivitelezhető a folyadék pótlás.

A folyadék mennyiségét a vesztés mértéke határozza meg. Láznál ez jól meghatározható: minden 1 °C-os emelkedés (37 °C-ig normális) 20% folyadék többletet igényel (pl: 38 °C-nál 2,4 liter).

A folyadékpótlás legoptimálisabb formája: víz, szénsavmentes ásványvíz.

Hogy pótoljunk folyadékot, ha sokat hányunk: kanalanként, ötpercenként egy kanál folyadék bevitele folyamatosan, és ha már nem hány, lehet nagyobb mennyisség egyszerre.

Magas láz, amely hosszan tart, akár napokig, gyakori hányás, nagyfokú hasmenés (napi 10- 15 alkalom nagy mennyiség) esetén már nem elegendő a sima víz ivása. Ezekben az esetekben fokozott ásványi anyag, illetve cukor bevitelre is szükség van. Ennek legbiztosabb és legszakszerűbb módja az orvos által felírt szájon keresztül megiható infúziós folyadék.

Amit viszont megtehetünk mi magunktól is: a teába cukrot rakunk, csipet sóval. Ásványvizet fogyasztunk, amely K, Na, bikarbonát tartalmú. Magas kálium tartalmú élelmiszert eszünk (pl. banán).

Minden esetben fokozott figyelmet igényel a csecsemők, kisgyermekek, idősek folyadékpótlása, mivel náluk nagyobb a kiszáradás veszélye.

Egy kis segítség

Kis segítség, ha pontosabban szeretnék tudni a normális folyadékszükségletet: kisgyermekeknél (3 éves korig) 110 ml/ttkg, 10 év alatt 40 ml/ttkg, felnőtteknél 28-38 ml/ttkg. (pl: 9 éves gyermek, akinek a súlya 30 kg: 40 ml x 30 kg = 1200 ml, azaz 1,2 liter).

(ttkg: test-tömeg kg)


 

 

 

Amennyiben, elolvasták a fent leírtakat, ne felejtsenek el meginni egy jó pohár vizet.

Egészségükre!