Alagút Tinnyétől Bécsig?

Teljes szélességben beszakadt az úttest Tinnyén a Petőfi Sándor utcában

2016. október 13‐án délután a menetrend szerinti buszjárat alatt teljes szélességben beszakadt az aszfalt Tinnye belterületén, a Petőfi Sándor utcában. A teljes únyi forgalmat átmenetileg a Honfoglalás utca és (a tiltó tábla ellenére) az Ady Endre utca lakóinak kell megtapasztalniuk, és ideiglenesen a Bocskai utca elején lévő buszmegálló szolgál a Volán únyi járatainak fel‐ és leszállóhelyéül.

A szakemberek már aznap megkezdték az út helyreállítását, de még három héttel a történtek után sem teljesen egyértelmű, hogy mi okozta a problémát. Az okok felderítése nélkül pedig nagy felelőtlenség lenne a lyukat gyorsan betemetni.


A Petőfi Sándor utca Tinnyén, 2016.október 14-én reggel (fotó: Ladányi Péter)

Valaki a csapadék víz elvezetés hiányát, más a vízvezeték esetleges hibás kötéséből vagy telepítéséből eredő, szivárgó vizet okolja.

Azonban akadnak Tinnyén, akik egészen más magyarázattal álltak elő. A szóbeszéd szerint Tinnye alatt régen szövevényes alagúthálózat feküdt, annak idején menekülőutat biztosítva a katolikus templomból,a Kossuth házból és még néhány egyéb tinnyei pontról az ellenség elől menekülni szándékozóknak. A vélekedés szerint ennek egyik járata omolhatott be. A legenda szerint olyan tekintélyes alagút vezetett Tinnyétől egészen Bécsig a föld alatt,hogy még lóháton is kényelmesen elfértek benne. Kétségtelen, hogy ez meglehetősen hihetetlen történet. Azonban az idősebbek elbeszélései szerint Tinnyén több hasonló furcsa út‐ és föld beszakadás is volt a múltban.

Ki tudja? A beszakadt út melletti egyik ház lakójának elmondása szerint a mélyépítési szakemberek egy héttel ezelőtti vizsgálata kimutatta, hogy a Petőfi Sándor utca sérült részénél az úttest alatt 6.5 m mélységig nincs teherbíró altalaj. „Rendben, de az úttól 5 m‐re oldalra, az út melletti épületek alatt nem lehet tudni, hogy mi a helyzet...” – gondolkodik az érintett.


A Petőfi Sándor utca Tinnyén, a katasztrófa után 4 nappal (fotó: Ladányi Péter)

Lehet, hogy az építkezéseknél annak idején sokszor nem volt megfelelő az alapozás? Vagy talán mégis van (volt) a Petőfi Sándor utca alatt valamiféle pince vagy egy alagút járata? Egyelőre nem lehet tudni, mi az igazság, de ha tényleg volt egy alagútrendszer Tinnye alatt és valóban Bécsig vezetett, akkor érdemes lenne feltárni és felújítani. Az elviselhetetlenül túlterhelt forgalmú 10‐es főút tehermentesítése ezzel egyszerűen megoldható lenne vagy akár fel lehetne használni a tinnyei 1‐es számú metróalagút építésénél…

A tréfát félre téve, a szakemberek bizonyára előbb‐utóbb felderítik az okokat és a megfelelő eljárással helyreállítják az utat is. Azonban ez várhatóan még hetekig eltarthat, és addig mindannyiunknak türelemre és kitartásra van szüksége.